Skip to main content

BRANDMAN PÅ JOBBET-DAGEN

Tisdag 3/9 2024

För sjätte året i rad genomförs nu succén Brandman på jobbet-dagen återigen. Årets datum är tisdagen den tredje september 2024. Syftet med Brandman på jobbet-dagen är att synliggöra både brandmän och deras huvudarbetsgivare och samtidigt stärka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten.

Med en otrolig uppslutning från räddningstjänster, brandmän och huvudarbetsgivare runt om i Sverige så genomfördes den första Brandman på jobbet-dagen 2019. Mediatäckningen var mycket stor med allt från tidningsartiklar och radiosändningar till tv-inslag. På sociala medier, under hashtaggen #brandmanpåjobbet syntes brandmän på sina vardagsjobbet i alla dess former. Så kul och viktigt!

En dag för Sveriges deltidsanställda brandmän och deras huvudarbetsgivare

Den första tisdagen i september hyllar vi våra vardagshjältar genom att uppmärksamma alla deltidsanställda brandmän och deras huvudarbetsgivare med kampanjen ”Brandman på jobbet-dagen”.

Kampanjen syftar till att synliggöra både brandmän och deras huvudarbetsgivare och samtidigt stärka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten.

För att åstadkomma detta önskar vi att alla Sveriges deltidsanställda brandmän visar var de finns i vardagen genom att bära något från sin räddningstjänst, exempelvis en t-shirt, larmställ, en hjälm eller uniform på jobbet den första tisdagen i september.

Genomförande

Vi vill att ni i god tid kommunicerar om kampanjen till era RIB-anställda och uppmuntrar dem att dels delta men även att informera sina huvudarbetsgivare om dagen, så att även de ges möjligheten att delta.

Därefter önskar vi att ni marknadsför dagen externt inför, men givetvis främst under dagen (tisdag den 3:e september).

Förhoppningen är att vi, precis som förra året, under ”Brandman på jobbet-dagen” får se sociala medier-flöden fyllda med exempel på brandmän i sin jobbvardag.

Använd gärna hashtag #brandmanpåjobbet

Vid frågor kontakta:
Ordförande Tommy Lindgren
Epost: ordforande@rrfb.se
Telefon: 070–203 43 14

MATERIAL

Material

RRB tillhandahåller grafiskt material som vi vill att ni använder i era kanaler såsom ni finner lämpligt. Ni behöver inte hänvisa till oss utan se materialet som ert eget. Det grafiska materialet finner ni nedan och det består av bilder formatanpassade till Facebook, Instagram och PowerPoint samt transparenta loggor om ni vill göra egna bilder.

Material för år 2024 publiceras här närmare aktuellt datum.

Informationsfolder som beskriver dagen och som kan nyttjas i kommunikationen till brandmän och huvudarbetsgivare.

informationsfolder (PDF)

Klicka på knappen för resp. bild, som då öppnas i ett nytt fönster. Högerklicka (eller ”long press” på mobil) på bilden och välj ”spara som”.

Facebook profilbildFacebook profilbild (transp.)Facebook bakgrundsbildFacebook eventbild
Instagram inläggsbild 1Instagram inläggsbild 2Instagram inläggsbild 3Instagram ”stories” bild 1Instagram ”stories” bild 2Instagram ”stories” bild 3
Logotyp för bildmontage (transparent) 1Logotyp för bildmontage (transparent) 2Logotyp för bildmontage (transparent) 3Logotyp för bildmontage (transparent) 4

Exempel på montage av logotyp:

Bild för t ex. PowerPoint 16:9 (1)Bild för t ex. PowerPoint 16:9 (2)Bild för t ex. PowerPoint 16:9 (3)Bild för t ex. PowerPoint 16:9 (4)

Vanliga frågor

Vad är Brandman på jobbet-dagen?

  • En dag då vi hyllar Sveriges brandmän i beredskap (deltidsbrandmän). Det sker första tisdagen i september, i år är datumet den 5/9.

Hur genomförs dagen?

  • Brandmän runt om i landet bär valfri utrustning (t-shirt, larmställ, hjälm etc.) hos sin huvudarbetsgivare för att visa att de är brandmän.

Kan jag vara med även om jag inte är på jobbet?

  • Självklart! Vårt huvudsakliga syfte är att hylla brandmän och huvudarbetsgivare vilket vi gör bäst genom att synas så mycket som möjligt under dagen. Oavsett var du befinner dig.

Måste jag stämma av mitt deltagande med min huvudarbetsgivare?

  • Det tycker vi låter klokt.

Vilket stöd ger RRB?

  • RRB är initiativtagare till dagen och tar varje år fram grafiskt material som involverade får använda fritt samt marknadsför dagen.

Kan vår räddningstjänst ta fram eget material, t.ex. trycka t-shirts?

  • Absolut! RRB uppmuntrar lokala varianter och egna initiativ! Kontakta oss ifall ni behöver hjälp med material eller designanpassningar.

Finns det en hashtagg att använda?

  • #brandmanpåjobbet

Hur blir jag brandman?

  • Ta kontakt med din lokala räddningstjänst för mer information om lediga tjänster.

Presentation av Brandman på jobbet-dagen för hjälp med kommunikation internt.

Presentation BPJ-dagen POWERPOINTPresentation BPJ-dagen PDF

BILDER FRÅN TIDIGARE ÅR